november 10, 2021
Voel jij iedere dag de benen van je paard na?
Pezen zijn de verbindingen tussen botten en spieren. Ze zijn opgebouwd uit bindweefsel. Dit weefsel is heel sterk, en dat moet ook. Als een paard in beweging is, vangen de pezen een groot deel van deze beweging op. Dit komt onder andere doordat pezen niet langer, of korter kunnen worden. Pezen zitten door het hele lichaam, de meeste peesblessures komen voor in de onderbenen van het paard.
Het nadeel van peesweefsel is dat het slecht doorbloed is en hierdoor een heel slecht herstel vermogen heeft. Met andere woorden, als de pees eenmaal beschadigd is, geneest deze heel slecht.
Een peesblessure kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een blessure tijdens training, bijvoorbeeld door te zwaar trainen, of veelvuldig trainen op een slechte bodem. Hierdoor ontstaat een chronische overbelasting waardoor het peesweefsel steeds een beetje meer beschadigd.
Maar ook door bijvoorbeeld gek doen in de wei kan een peesblessure ontstaan.
Daarnaast kan de oorzaak ook een trauma van buitenaf zijn, zoals een trap van een ander paard of doordat het paard zichzelf aantikt met een ander been.
Door een beschadiging in een pees ontstaat een ontsteking, deze zorgt voor warmte en zwelling. Afhankelijk van de mate van beschadiging is het paard niet tot heel erg kreupel. Het verraderlijke bij een peesblessure is dat de kreupelheid meestal vrij snel over is. Dit betekent echter niet dat de blessure dan ook over is. Ga je dan toch weer ‘gewoon’ trainen maak je het vaak alleen maar erger. Heb je het vermoeden dat jou paard een peesblessure heeft, neem dan altijd contact op met je dierenarts!
De ernst van een peesblessure is van buitenaf niet te zien, hiervoor is altijd een echografisch onderzoek nodig. Wel kun je zelf, door het regelmatig checken van de benen van je paard, kleine veranderingen vroegtijdig signaleren, om zo grotere problemen te voorkomen. Met name het controleren van de buigpezen is erg belangrijk.
Controleer altijd op:
-Zwelling
-Pijn
-Warmte
Door met je hand van boven naar beneden over het onderbeen van het paard te gaan kun je temperatuur verschillen goed voelen. Ook kun je zo al voelen of er een verschil in dikte is.
Of de pezen pijnlijk zijn kun je controleren door het been op te tillen en (lichte) druk uit te oefenen met je vingers rondom de pees. Het paard mag hier niet gevoelig op reageren! Bouw de druk altijd rustig op en knijp niet in één keer heel hard. Laat bij twijfel altijd controleren door een specialist!!
Door dit regelmatig te doen weet je hoe het been van jou paard aanvoelt en kun je een kleine verandering snel opmerken. Twijfel je? Laat je paard dan altijd even nakijken!